01 Mei 2020

Iluigi - Jasmijnparels Tea

Vakantiegevoel: China

De naam jasmijn is afgeleid van het Arabische woord ‘yasamin’ dat jasmijnbloesem betekent. Jasmijnthee is een groene thee aangezien het oxidatieproces van de theebladeren vroegtijdig wordt afgebroken wdoor ze te stomen en de bladeren afkomstig zijn van de Camellia sinensis.

Hoe worden jasmijnparels gemaakt?

De productie van deze heerlijke thee is erg arbeidsintensief. De thee zelf wordt geoogst en verwerkt in de lente en dan zorgvuldig bewaard tot de zomer(wanneer de jasmijn ‘snachts bloeit). De knoppen van de jasmijnbloesem worden overdag geplukt, wanneer ze nog gesloten zijn en worden op een koele plek bewaard. 

Als s’avonds de jasmijnbloesem zich opent, wordt de thee zorgvuldig bedekt met verse bloemen die hun smaak en geur afgeven aan de theeblaadjes. Dit proces wordt meerdere keren herhaal totdat de jasmijnthee volledig op smaak is. Hierdoor krijgt de thee zijn heerlijke, aromatische geur en smaak.

Oorsprong

Jasmijn thee is de lokale drank van Fuzhou , terwijl jasmijnbloemen de gemeentelijke bloemen van de stad zijn. Fuzhou, hoofdstad van Fujian is een belangrijke stad in de productie van jasmijnthee. De stad is helemaal omgeven door bergen en ligt op een stroomgebied. Er is veel regen, milde temperatuur en een groot verschil tussen dag-en nachttemperatuur. Normaal groeien theebomen op hellingen van 600 tot 1000 meter boven de zeespiegel, maar jasmijnthee is hier 

een uitzondering op. Jasmijnbomen groeien in de buurt van rivieren. Fuzhou heeft het ideale klimaat om jasmijnbomen te planten en is daarom bekend om zijn jasmijnthee productie.

China is het oorsprongsland van de thee. 5000 jaar geleden vonden er al chinese theerituelen plaats, werd thee gebruikt als medicijn of dronken chinezen het drankje heel de dag door. Er zijn ontzettend veel verhalen rond thee. In het Noorden van China is het gebruikelijk om jasmijnthee te geven aan je gasten, als een uitnodigend gebaar. De bloem heeft nl. meerdere betekenissen in de Chinese cultuur. Jasmijnbloesem staat niet enkel voor de eeuwige liefde, het is ook een symbool van reinheid. De jasmijnbloem is ook een heilige bloem in het boeddhisme. In de Ajanta muurschilderingen is de kroon van de boeddhistische versierd met gouden jasmijnbloemen.

 

De Iluigi jasmijnparels thee heeft een heerlijke bloemachtige geur en daardoor ook een iets zoetere smaak. De thee is natuurlijk kalmerend en heeft een relaxend effect. Ideaal voor elk moment van de dag, zeker voor het slapen gaan.

 

 

Jasmijnbloem + tweede foto : fotograaf Forest and Kim Starr(CC BY 2.0)

Derde foto Arian Zwegers(CC BY 2.0)

 

 

 

Recent posts

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »