01 Mei 2020

Iluigi - groen met citroen Tea

Vakantiegevoel: China met een vleugje Zuid-Amerika

Chinese sencha, citroengras, citroenschil

Bij onze thee groen met citroen gaan we van China helemaal tot Zuid-Europa. Onze thee bestaat uit chinese sencha verrijkt met citroengras en citroenschil om de citursachtige smaak naar boven te brengen.

 

 

 

Chinese sencha?

Sencha komt oorspronkelijk uit Japan. Het is een groene thee met een speciale bereidingswijze. De theebladeren worden niet gerold, maar geplet en meteen gestoomd.

Door het herhaaldelijk pletten en rollen ontstaat de typische naaldenvorm. Het woord sencha betekent ‘ geweldige thee’ dit verwijst naar de speciale bereidingswijze waarop de thee gemaakt wordt.

De grote meerderheid van alle chinese thee wordt gewokt om het oxidatieproces te stoppen. Men wokt de bladeren in een grote wokpan. Dit maakt chinese sencha zo speciaal. I.p.v. de bladeren te wokken in een pan zoals elke chinese thee, passen ze de Japanse techniek toe. Ze gaan de thee niet meer wokken, maar heel kort stomen. 

 

De stoomtijd ligt tussen de 20- 120 seconden. Toch gaat de thee helemaal anders smaken.

De Chinese thee is lichtgroen en platgedrukt terwijl de Japanse iets donkerder van kleur is. De plaats waar de thee groeit en het klimaat zijn volledig anders. China is een land met veel bergen, thee groeit normaal op hellingen weg van het water. Japan is een eiland, helemaal omgeven door water dit gaat een groot effect hebben op de smaak en het uitzicht van de thee.

Een Chinese Sencha heeft een meer notige, frisse, zoete smaak, terwijl een Japanse een stuk bitterder is en een meer vegetale, marine, ziltige en lichte umami smaak heeft.

Deze Chinese sencha combineren we met citroengras of sereh. Het is een plant uit de grassenfamilie en wordt vaak gebruikt in de aziatische keuken. Citroengras wordt nooit rauw gegeten. Het heeft een frisse, citroenachtige smaak, dit in combinatie met de Chinese sencha geeft een verluchtend en fris effect.

 

 

Citroenschil

Om de groen met citroen thee extra kracht en vitaminen te geven verrijkten we hem met een laatste toevoeging. De schil van zuiderse citroenen. Citroenen groeien vooral in het Zuiden van Europa. Hun schil zit boordevol met belangrijke stoffen zoals citronella, vitamine C, citroenzuur enz. De citroenschil heeft als groot voordeel dat het zeer krachtig is voor het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, hierdoor heeft het tegelijkertijd een verjongende werking.

De Iluigi Groen met Citroen thee is de ideale thee voor elk moment van de dag en elk moment van het jaar. Drink deze verfrissende citroenthee op een warme zomerdag of drink een warm kopje op elke andere moment van het jaar. Genot gegarandeerd!

 

Foto sencha : Akuppa John Wigham(CC BY 2.0)

Recent posts

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »