01 Mei 2020

Iluigi - Dance with me Tea

Vakantiegevoel: Zuid-Afrika

Premium rooibos, kamillebloem, pepermuntblaadjes, vanille

Onze Iluigi dance with me thee is een combinatie van de populairste en zoetste kruiden met elk hun unieke werking. De verschillende ingrediënten dansen a.h.w. ontzettend goed samen, op zo’n manier dat er een overheerlijke thee samengesteld wordt. We zochten vier verschillende kruiden met elk hun apart verhaal.

Elk van de vier heeft een totaal andere smaak, geur en werking waarvan de combinatie een ideale samenstelling is.

Rooibos

Rooibos komt oorspronkelijk uit Cederberg in Zuid-Afrika. De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van het Nederlandse 'rood bos'. De soort wordt gekweekt als typisch drankje. Het lijkt op thee, maar eigenlijk is het geen echte thee.

De plant komt van een andere familie dan de theeplant. Het rooibos drankje wordt gemaakt van de naaldvorimige blaadjes van de plant. Deze worden plat gestampd en in de zon gelegd voor oxidatie. De oxidatie van de rooibos geeft het zijn specifieke smaak en geur. Wat rooibos zo speciaal maakt is de afwezigheid van cafeïne of theïne. Dit is verantwoordelijk voor de bittere smaak in thee waardoor rooibos over het algemeen iets zoeter is en dus perfect om heel de dag door van te genieten.

Kamille


Kamille is een universele naam voor een paardenbloemachtige plant. Het woord kamille is afgeleid van het Grieks en betekent op de grond groeiende appel. Al jarenlang wordt Kamillethee gebruikt voor gezondheidsprobelemen. De active verbinding in kamille heet bisabolol. Deze essentiële olie zit in de kamille en is ideaal voor allerlei kwaaltjes. Een van de allergrootste is slapeloosheid. Als je hier ooit last van gehad hebt, weet je hoe moeilijk het is om hier vanaf te geraken. Uit enkele studies bleek dat kamille kalmerend en anti-stresserend werkt. Het helpt om je zenustelsel te ontspannen waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Kamillethee is niet alleen heerlijk van smaak, maar ook ontspannend om de dag mee te eindigen.

Pepermuntbladeren


 

Pepermuntblaadjes zijn overal ter wereld ontzettend populair. Munt gaat al een heel lange tijd mee. De egyptenaren zagen er al de grote voordelen van in en later stond de plant in elk middeleeuws tuintje. De geur alleen al die munt afgeeft heeft al een antibacteriële werking.

 

De bladeren van deze plant hebben van zichzelf een kamferachtige smaak, maar na kruidenextractie ontstaat de typische pepermuntsmaak. Munt is zeer caloriearm en bevat geen cafeïne. Daarnasst zorgt de sterke muntsmaak dat je eetlust wordt onderdrukt. Bovendien is een heerlijke, koude muntthee een verfrissende dorstlesser voor tijdens de zomer. 

Vanille

 

Vanille wordt beschouwd als de koniging van de kruiden en is veeruit de meest populaire smaak in allerlei zoetigheden denk maar aan ijs, wafels, snoep, thee. Vanille komt oorspronkelijk uit Mexico. Spaanse verooveraars brachten vanille naar Europa. Sinds het begin van de 19e eeuw werd er ook

in Europa en bijbehorende koloniën vanille geteelt. Helaas duurde dit niet lang. Er kwamen geen vruchten uit de planten. Dit kwam omdat de plant niet door de juiste bijen werden bestoven. Later ontdekte men dat je de vanille plant ook met de hand kan bestuiven. Vanaf dit moment werd het makkelijker zelf vanille te telen en oogsten. Vandaag de dag is Madagaskar een van de grootste producenten van vanille.  

Het maken van vanille is erg arbeidsintensief. Dit maakt het tot een van de duurste specerijen ter wereld. De bloemen van de orchidee worden overal ter wereld met de hand bestoven wat toch wel een hele klus is. Tussen het moment van het bestuiven en de uiteindelijke verkoop zit ruim een jaar tijd. Zo zie je maar Vanille is de koniging van de kruiden en mocht dus zeker niet ontbreken in deze overheerlijke Dance with me Thee.

De Iluigi Dance with me Thee is een zoete thee door de mengeling van rooibos en vanille, verrijkt met de stevige smaak van muntblaadjes, afgewerkt met kamillebloem voor het anti-stresserend effect.

 

Foto 1: (CC BY-SA 2.0) fotograaf: Matthew philogene

Foto 2: A Girl With Tea(CC BY 2.0)

Foto kamille: grmpf!(CC BY 2.0)

Recent posts

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »